;
English

Piata bancara din România, una dintre cele mai solide din Europa Centrala si de Est

      România este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bancara din Europa Centrala si de Est. Studiile au demonstrat ca, în ciuda perioade dificile pe care o traversam, atât bancile, cât si clientii din România au reusit sa gaseasca solutiile cele mai bune pentru a traversa anii de criza. Anul trecut a fost unul de crestere, pentru piata bancara din România. Activele nete bancare totale au crescut cu 3,5% în termeni nominali, în lei, în 2011. Desigur, nivelul ramâne în continuare scazut, în comparatie cu valorile înregistrate anii trecuti.

   „Creditele bancare totale au continuat pe un trend descrescator si în 2011. Aceasta evolutie a fost determinata partial de aversiunea bancilor fata de risc, din cauza creditelor neperformante si a profitabilitatii scazute. Scaderea venitului disponibil al populatiei si tendinta crescuta spre economisire au influentat, de asemenea, aceasta evolutie”, arata un studiu Ensight Management. În ce priveste structura creditelor, cele acordate companiilor au continuat sa creasca si în 2011, atingând un nivel de 26,7 mld euro, în timp ce creditele acordate populatiei au ramas la un nivel relativ stabil în valori nominale.

   „Valoarea nominala a depozitelor totale a continuat sa creasca pana la aproximativ 40,5 mld euro în decembrie 2011. Astfel, tendinta populatiei de a economisi a fost vizibila si în 2011. Cresterea apetitului spre economisire se datoreaza si unei prudente mai mari în gestionarea veniturilor din partea populatiei. De asemenea, anul trecut au crescut si numarul cardurilor valide precum si valoarea tranzactiilor. În ultima luna a anului trecut existau aproximativ 13 milioane de carduri valide în circulatie, iar valoarea totala a tranzactiilor de plata a fost de aproximativ 1.335 milioane euro”.

 

Bancile incep sa lanseze credite ipotecare in lei (click pentru detalii)

Proprietarii apartamentelor scoase la vanzare incep sa renunte la pretentii. Vezi cu cat au scazut preturile (click pentru detalii)

Urmatoarea criza din Europa, cea imobiliara? (click pentru detalii)

Care este evolutia preturilor in marile orase? (click pentru detalii)

Casa de lemn, solutie de criza sau trend? De ce am renunta la caramida (click pentru detalii)

Ce spun clientii nostri

Toate feedback-urile

Scrie-ne un feedback

Parerea ta conteaza foarte mult pentru noi! Te rugam sa ne comunici orice sfat, recomandare, multumire sau nemultumire pe care o ai. Te asiguram ca acest feedback va ajunge imediat la departamentul de management.